Urologer - En hel del rörande urologer, urologi och prostatabesvär
Prostata

Prostata

Prostata finns hos däggdjur och är en körtel som har funktionen att producera ett basiskt sekret som utgör omkring 25% av sädesvätskan. Sädesvätskan måste vara basisk eftersom vaginan är en sur miljö som skulle döda spermierna. Prostatan som består av många småkörtlar sitter högst upp och runt urinröret och framför ändtarmen. Placeringen av prostatan innebär att problem med prostatan lätt visar sig vid urinering eller ejakulation.

En prostata hos männen är av storleken en valnöt (3 cm) och orsakar många cancerfall varje år, så kallad prostatacancer. Prostatan kallas även för mannens G-punkt och kan leda till orgasm vid intern beröring.

Kvinnlig prostata

På 2000-talet beslutades det att även kvinnor har en prostata vilket skedde genom att Skenes körtlar kallas prostata, kvinnans prostata.Undersökning av prostatan

Prostatabesvär kan undersökas på flera sätt

  • PSA-prov genom att mäta halterna av en ProstataSpecifikt Antigen
  • Ultraljudsundersökning
  • Beröring via analöpningen
  • Vävnadsprov

Sjukdomar relaterade till prostatan

Det finns flera olika sjukdomar som är relaterade till prostatan.

Prostatacancer

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer bland männen i Sverige och orsaker över 2000 dödsfall varje år men kan minskar med återkommande skanning av män i riskzonen.

Prostatit

Prostatit är en vanlig åkomma i prostatan och kan bero på en bakterieinflammation.

Godartad prostataförstoring

Godartad prostataförstoring innebär att prostatan hos många män blir större med åren vilket är ofarligt men besvärligt när man kissar. Vanligt är att äldre män kissar långsammare eftersom urinröret är trängre och att blåsan inte töms helt och hållet.