Urologer - En hel del rörande urologer, urologi och prostatabesvär
Prostatit

Proistatit

Prostatit är inflammerad prostata och kallas ofta för prostatabesvär. Prostatit är egentligen flera olika sjukdomar som orsakas av besvär relaterat till mannens prostata. Dessa besvär av prostatit kan vara svårigheter att kissa och värk i underlivet men även smärtor i bäckenbenet och svårigheter att sitta.

Prostatit är ganska vanlig sjukdom som drabbar omkring 5% av männen under 50 år. De olika prostatit-besvären som förekommer är

  • Kronisk icke-bakteriell prostatit
  • Akut prostatit
  • Kronisk bakteriell prostatit

Kronisk icke-bakteriell prostatit

Kronisk icke-bakteriell prostatit är utan tvekan den vanligaste typen av prostatit. Detta kan kronisk bäckensmärta, värk i ryggslutet eller ont i underlivet under lång tid. Värken kan kännas i pungen, penis och lårens insida.

Kronisk icke-bakteriell prostatit kan innebära också att man behöver kissa ofta.

Det bästa sättet att minska obehaget är att hålla pungen och penis varma men också tömma pungen regelbundet.

Kronisk icke-bakteriell prostatit går inte att behandla med antibiotika utan normal försvinner besvären efter ett par veckor men kan i vissa fall pågå i år.Akut prostatit

Akut prostatit kommer nästan alltid mycket plötsligt och kan orsaka allt från obehag till stor smärta. Den akuta prostatiten är alltid orsakad av bakterier vilket gör att den enkelt kan behandlas med antibiotika. Akut prostatit är dock ganska ovanlig.

Symptomen på akut prostatit kan vara feber eller feberfrossa. Orsaken till akut prostatit kan ibland vara sexuellt överförda bakterier från gonorré eller klamydia. Därför är det viktigt att klamydiatesta sig och sin nya partner.

Kronisk bakteriell prostatit

Det finns ett mellanting mellan akut prostatit och kronisk prostatit som orsakas av bakterier men ger liknande symptom som kronisk icke-bakteriell prostatit. Denna form av kronisk bakteriell prostatit kan behandlas med hjälp av antibiotika

Misstänkt prostatit?

Prostatit - Impotens

Om du upplever prostatitliknande besvär ska du kontakta en vårdcentral. Ifall vårdcentralen befarar prostatit eller annan urologisk sjukdom får du en remiss till en urolog.

Lindra smärta av prostatit

Det finns fler sätt att lindra och hindra smärtan vid prostatit.

  • Hålla penis och pung varma
  • Bada varmt
  • Ha utlösning ofta
  • Undvika förstoppning
  • Försöka tömma urinblåsa helt med läkemedel
  • Prova äta pumpafrön